Wordt vrienden met je yogamat

Wordt vrienden met je yogamat

 

Elke week mag ik de vorderingen volgen van tientallen cursisten. En elke week hoor ik hoe fijn ze dat vinden. Dat ze dat uurtje ME-time  echt niet willen missen.  En dat komt niet doordat je er een mooi, flexibel lichaam van krijgt (al is dat wel een fijne bijkomstigheid).  Er gebeurt zoveel meer dan dat.

Als je er aan begint zou het zo maar zo kunnen zijn dat jouw yogamat één van je beste vrienden wordt. Als je tenminste openstaat voor een nieuwe, oprechte vriendschap. Een vriendschap die je precies laat zien hoe de dingen in elkaar steken, eerlijk en zonder oordeel.

Voor mijn yogaschool heb ik een visie geformuleerd die de basis vormt voor mijn lessen. De visie van mijn bedrijf is groot: “Contribute to worldpeace by creating inner peace”.  Ja ja ik weet het , het is heel ambitieus maar je moet ergens beginnen. Start klein, denk groot.

Als iedereen van binnen rust en vrede zou voelen dan wordt de wereld daar een stuk mooier van. Daar draag ik graag aan bij.

Wat yoga je kan brengen

  • Yoga maakt je soms korte lontje iets langer.

Wij leven in een maatschappij waarbij de maatstaf presteren is. Waar druk zijn synoniem is voor belangrijk zijn. Waar de buitenwereld belangrijker is dan je binnenwereld. Waar alles en iedereen constant in beweging is. De yogamat haalt je uit deze modus en brengt je terug bij je basis. Bij dat wat belangrijk is, jezelf! De yogamat laat je voelen wat het effect van die gejaagde leefstijl is. Beter nog, het helpt de spanning die dat oplevert in je lichaam oplossen zodat je lichaam tot rust komt. Als je die rust ervaart zul je merken dat je veel minder snelen heftig reageert op je omgeving.

 

  • Yoga houdt je in het nu

Als je op de mat staat is het enige waar je je mee bezig hoeft te houden die yogamat. Niet met wat er gedurende de dag allemaal is gepasseerd of wat je morgen of volgende week nog moet doen. Niet met de dingen waar je je wellicht zorgen over maakt. De mat wordt voor een uurtje jouw wereld. Door je energie uit je hoofd te halen en af te dalen in je lijf krijgt je hoofd de rust die het vaak zo hard nodig heeft. Je bent veel meer bezig met voelen dan met denken. Voelen doe je niet in het verleden of in de toekomst. Dat doe je NU.

 

 

 

  • Yoga geeft inzicht

Op de yogamat kom je jezelf tegen. Dat heb ik de afgelopen jaren regelmatig zelf ervaren en gezien bij mijn cursisten. Niet dat je er altijd blij van wordt maar het helpt je zeker verder.Spiegels heb je in de yogastudio niet nodig. Die mat reflecteert zonder pardon hoe het met je gesteld is.Je lijf kent geen sociaal wenselijke taal en ook geen excuses. Vermoeidheid, verdriet, frustratie, boosheid, angst. Alles wordt voel- en zichtbaar zodat je er wat mee kunt. Dat ruimt in ieder geval lekker op. Als je de ballast van oude emoties hebt opgeruimd kun je weer rust en ruimte ervaren.

 

  • Yoga geeft je (veer)kracht

De soms pittige oefeningen maken je sterk. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je kunt vaak zoveel meer dan dat je denkt. De yogamat laat je je grenzen opzoeken en vanuit mildheid en compassie kun je die verleggen. Zo word je, zonder hard voor jezelf te hoeven zijn, sterker waardoor je beter in staat bent om om te gaan met de dingen die op je pad komen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zodat als jouw fysieke kracht toeneemt je mentaal ook sterker wordt.

 

  • Yoga verbindt

Met yoga herstel of versterk je het contact met je zelf. Niet alleen op fysiek niveau maar ook energetisch niveau. Op energetisch niveau is alles met elkaar verbonden en dat ga je steeds beter voelen. Als je dat principe hebt ervaren dan realiseer jij je dat verdriet en de pijn van een ander ook jouw pijn en verdriet is. Dit neemt de behoefte weg om een ander pijn te doen of te benadelen.Het maakt dat je steeds beter voor jezelf gaat zorgen en dat heeft een positief effect op alles om je heen.

Nu klinkt dit (in ieder geval in mijn oren) prachtig. Dat is het ook al is dit wel een proces wat soms best heftig kan zijn maar ik beloof je ….. meer dan de moeite waard als je het aangaat.

Natuurlijk is yoga niet de enige manier om innerlijke rust te ervaren. Heb jij een andere manier gevonden om innerlijke rust te creëren dan hoor ik dat graag van je. Betekent yoga iets heel anders voor jou of wil je jouw ervaring delen?  Ik hoor het graag.

Ben je nieuwsgierig naar wat yoga voor jou kan betekenen. Je kunt nu ook online yoga volgen op elk moment dat het jou uitkomt. www.yogatherapie4u.nl

 

Namasté

Bianca Korevaar

Yogadocent/yogatherapeut/mindfulness- en vitaliteitscoach.

Y&GP | Da Costastraat 5 - 7 3351 EA Papendrecht | Tel. 06-52051113
Realisatie: Bezichtig.nu
Bloem