Waarom NEE zeggen soms zo lastig is

Waarom is het toch zo lastig om NEE te zeggen?

NEE tegen een collega die steeds van alles bij je neerlegt wat niet bij jouw taken hoort en waar je al helemaal geen tijd voor hebt.

NEE tegen die verplichte bezoekjes aan familie op zondagmiddag omdat dat nu eenmaal zo hoort.

NEE tegen je vrienden die vragen of je mee uit gaat terwijl jij alleen nog maar energie hebt om de trap op te lopen en je bed in te rollen.

Je hebt vast talloze voorbeelden uit je eigen leven waarin NEE zeggen voor jou geen optie is terwijl je dit het liefste wel zou doen. Als een ander NEE tegen jou zegt kun je daar meestal prima mee overweg en heb je zelfs begrip voor de ander. Als je zelf NEE moet zeggen ligt dat opeens heel anders.

Wat maakt NEE in sommige situaties tot zo’n ongelooflijk moeilijk antwoord? Het antwoord ligt dichterbij dan je misschien vermoedt.

Neem eens de tijd om te onderzoeken voor jezelf waarom je geen NEE zegt terwijl je diep in je hart dit wel graag zou willen of zelfs zou moeten doen.

Geen NEE (durven) zeggen komt vaak voort uit angst.

  • Ben je bang dat je de ander teleurstelt? Niet aan zijn/haar verwachtingen voldoet?
  • Ben je bang dat de ander je dan niet meer aardig of leuk vindt?
  • Ben je bang dat de ander vindt dat je niet capabel genoeg bent of onvoldoende presteert als je dat extra werk er niet bij kunt doen?
  • Ben je bang dat de ander jou niet serieus neemt?

De bron van dit soort motiveringen / gedachten / overtuigingen ligt diep verankerd in jezelf. Als je bijv een ander niet teleur wil stellen kan het zo maar zijn dat dit een thema voor je is. Misschien is er vroeger wel regelmatig tegen je gezegd dat je iemand (bijv je ouders, leerkracht) teleurgesteld hebt omdat je minder hoge cijfers haalde dan dat men van jou verwachtte. Dat schuldgevoel van toen wil je nu koste wat het kost voorkomen.

Voor mij is prestatie lange tijd een thema geweest. Ik had de overtuiging dat je alleen maar mee telt als je presteert. Als je niet presteert ben je niet de moeite waard. Dus wilde ik altijd de beste zijn. Ik maakte overal een competitie van en legde de lat voor mijzelf (en ook voor anderen) erg hoog. Als je goed bent word je als eerste gekozen, wil iedereen met jou in een groepje of willen mensen graag met je samenwerken. Leuk gevonden worden moest je in mijn beleving verdienen. Ik liet mij dus ook regelmatig voor het karretje spannen als mij iets gevraagd werd wat daar een appél op deed. Het heeft lang geduurd voordat ik erachter kwam dat als ik mijzelf nou eens wat meer zou waarderen om wie ik ben ipv om wat ik allemaal wel of niet kan, ik die bevestiging en waardering van buitenaf helemaal niet nodig heb. Wat ik projecteerde op de buitenwereld zei niets over de ander maar van alles over mij en mijn gekleurde bril.

Als je bang bent of de ander je nog wel leuk of aardig vindt als je NEE zegt, vraag je dan eens af hoe leuk jij jezelf eigenlijk vindt?

Als je bang bent dat de ander jou niet serieus neemt, kijk dan eens naar hoe serieus jij jezelf neemt?

Als je bang bent dat je niet aan de verwachting van een ander kan voldoen onderzoek dan eens hoe hoog de verwachtingen zijn die jij van jezelf hebt?

Confronterende vragen hè.

Op het moment dat jij je goed voelt over wie je bent dan heb je de goedkeuring van de ander niet nodig. En kun je NEE zeggen tegen de ander zonder dat je meteen denkt dat de ander je dan niet leuk of aardig vindt. En zelfs al zouden ze dat vinden dan heb je daar geen last meer van.

Op het moment dat jij jezelf en je grenzen serieus neemt kost het je geen moeite om je grenzen aan te geven. Met respect voor de behoeften van jezelf én de ander.

Op het moment dat jij reële verwachtingen van jezelf hebt zullen verwachtingen van een ander niet zo’n grote impact op je hebben. Het zijn dan niet jouw verwachtingen en kun je het gemakkelijker terug leggen waar het hoort….. bij de ander.

Wees trouw aan jezelf en aan dat wat jij diep van binnen wil /nodig hebt. Kijk eens naar welke overtuigingen / gedachten je over jezelf hebt opgelopen in je leven. Passen ze nog bij je huidige leven of kun je ze beter vervangen?

Ik nodig je uit om er eens mee te gaan oefenen. Het gaat je zeker een heleboel opleveren. Meer rust, mildheid, empathie en waardering. Voor jezelf en de ander

 

Bianca Korevaar

Yogadocent/Yogatherapeut/Vitaliteitscoach

Y&GP | Da Costastraat 5 - 7 3351 EA Papendrecht | Tel. 06-52051113
Realisatie: Bezichtig.nu
Bloem