Het mag een beetje minder

Deze tijd van het jaar, december waarin deadlines en verplichtingen de boventoon voeren, drukt zwaar op veel mensen. Ik zie dat om mij heen op de werkvloer, ik hoor dat in gesprekken met cursisten en merk het in de gehaastheid om mij heen.

Als je kijkt naar de natuur dan is dat wat wij doen volledig tegennatuurlijk. In de winter trekt de natuur zich terug. Verstilt. Hoeft even niets. Alle blaadjes zijn gevallen, groei komt in de lente wel weer. De natuur hoeft in dit seizoen alleen maar te zijn.

En wat doen wij? Wij proppen alles nog even in de laatste maand. En niet alleen op het werk maar ook privé is er van alles wat moet. Sinterklaas met mooie gedichten en surprises (ook al heb je daar een bloedhekel aan je moet toch goed voor de dag komen), kerst waarvoor van alles geregeld moet worden en waar het gewoonweg gezellig MOET zijn. En als het per ongeluk toch niet zo gezellig is doe je gewoon net alsof. Zo hoort dat nu eenmaal. Een knalfeest op de 31ste . Met zoveel mogelijk vrienden en veel foto’s op facebook om vooral te laten zien hoe leuk je leven is. En dan is het gros van de mensen zoooo blij dat december voorbij is. Dat al het moeten over is. Als je dat koppelt aan de natuur is dit een hele logische reactie.

Voor mij is december een tijd van reflectie. Van terugkijken, leren, nagenieten en plannen maken voor het volgend jaar. Sinds mijn scheiding (waarna ik sowieso een heleboel moeten uit mijn leven heb geschrapt) heb ik een heel andere invulling van de decembermaand. Tijd voor ontspanning, tijd voor vrienden, tijd om dingen te doen waar ik van geniet én tijd om juist even stil te staan en mijzelf niet voorbij te hollen. En vooral niets moeten waar ik geen zin in heb. En dat het misschien niet zo hoort is dan jammer. Ik doe het er prima op en kan het iedereen aanraden :)

Stap eens uit die modus van moeten en kijk eens goed naar wat jij nu nodig hebt. Wat jou energie geeft. Het mag allemaal best een tandje minder.

Fijne decembermaand allemaal!

Bianca Korevaar

Yogadocent & vitaliteitscoach

Y&GP | Da Costastraat 5 - 7 3351 EA Papendrecht | Tel. 06-52051113
Realisatie: Bezichtig.nu
Bloem