Aikya yogaschool

Aikya is Sanskriet en betekent verbinding, eenheid en harmonie. Dit zijn de kernwaarden van mijn yogaschool. Ik noem het school omdat ik jou graag iets wil leren. Leren door te ervaren, door inzicht, door te voelen, door in contact te komen met je innerlijk kompas. 

 

Waarom yoga                                                          

In deze snelle, hectische 24 uurs maatschappij zijn we vergeten hoe we naar ons gevoel en ons lichaam moeten luisteren. Ons denken overheerst en we nemen onvoldoende tijd voor rust en ontspanning zodat we het risico lopen dat ons lichaam zich in een constante stroom van stress bevindt. Stress en emoties hebben de vervelende gewoonte om zich diep in het lichaam te nestelen en daar blokkades op te werpen die de doorstroming van het lichaam belemmeren. Het resultaat is o.a vermoeidheid, onrust en stijfheid. 


Hatha yoga

Er zijn verschillende soorten yoga. In mijn yogaschool wordt Hatha yoga gegeven. De letterlijke betekenis van de sanskrietnaam hatha yoga is als volgt: 
yoga komt van yog = juk, vereniging, verbinding.
Hatha bestaat uit de woorden ha = zon en tha = maan
hatha yoga betekent dan: de verbinding van de zon en de maan,
ofwel: de vereniging van twee tegengestelden, ofwel: het samengaan van lichaam en geest .

Dit wordt bereikt door het bewust en aandachtig uitvoeren van Asana's (lichaamshoudingen), ontspanning (meditatie en visualisatie) en ademhalingsoefeningen.

Wat kan yoga voor u  doen

Yoga maakt het lichaam soepel en zorgt voor een intens gevoel van ontspanning. Yoga helpt de blokkades op te heffen die ontstaan zijn door ons stressvolle bestaan en overwerkte emoties. In de yoga zijn de 3 B's heel belangrijk (nee dit zijn niet buik, billen en benen). De 3 B's staan voor Bewustwording, Beheersing en Balans. Bewustwording van de ademhaling en de spierspanning (gewenst of ongewenst) in het lichaam. Beheersing van de lichaamshoudingen (Asana's) zodat er Balans ontstaat tussen de in- en ontspanning van de spieren. Door heel bewust bezig te zijn met de asana's wordt het denken stil, de ademhaling rustiger en dieper zodat je zowel lichamelijk als geestelijk kunt ontspannen en weer in balans komt.

Yoga is dus geen serie ingewikkelde acrobatische hoogstandjes. Iedereen beleeft yoga op zijn eigen manier en voert de asana's uit binnen zijn eigen mogelijkheden. De perfecte yogahouding is die houding die voor jou op dat moment perfect voelt. Het is niet belangrijk hoe de houding er uit ziet. Het gaat om de ervaring, het leren luisteren naar je lichaam en de grenzen die het aangeeft te leren herkennen en respecteren. Neemt niet weg dat er wel gewerkt wordt om die grenzen beetje bij beetje te verleggen zodat het lichaam soepel, sterk en lenig wordt.
Y&GP | Da Costastraat 5 - 7 3351 EA Papendrecht | Tel. 06-52051113
Realisatie: Bezichtig.nu
Bloem