Aandacht

Alles wat je aandacht geeft GROEIT. Een uitspraak van Aristoteles , de Griekse filosoof die ruim voor Christus leefde. Een eeuwenoud inzicht met een enorme impact. Laat dat zinnetje eens doordringen. Spreek het maar eens een paar keer uit en voel wat dat doet. Voor mij is het een realiteit waar ik mij elke dag heel bewust van ben.

Laat ik beginnen met een simpel voorbeeld. Stel dat je op je werk komt en er wordt door een aantal verschillende collega’s gezegd hoe goed je eruit ziet die dag. Wedden dat je groeit en je je goed voelt?  Andersom geldt het ook. Als er een paar keer tegen je gezegd wordt dat je bleekjes ziet zal je je bij elke keer dat je dit hoort je iets slechter gaan voelen totdat je gelooft dat je echt ziek bent.  Alles wat je aandacht geeft GROEIT.

Uit mijn persoonlijke leven heb ik hier legio voorbeelden van. Het volgende voorbeeld laat mij het duidelijkst zien hoe groot het effect van aandacht is. In mijn puberteit had ik een verschrikkelijke hekel aan school en deed echt werkelijk alles om niet te hoeven (gelukkig is schoolverzuim verjaard en ben ik best aardig terecht gekomen J ). Nu wil het geval dat ik erg vatbaar was voor voorhoofdholte ontsteking.  Deze aandoening heb ik veelvuldig misbruikt om niet naar school te hoeven. Hoofdpijn is aan de buitenkant niet te zien dus kon ik mijn moeder heel makkelijk wijs maken dat ik erge hoofdpijn had en niet naar school kon. Iedere keer als ik dit “misbruikte” was ik na een paar dagen echt ziek en je raadt het al…. had ik voorhoofd holte ontsteking. Dacht ik vroeger nog dat ik voorspellende gave had (ja dat puberbrein haha) nu ben ik ervan overtuigd dat ik mijn lichaam onbewust de opdracht gaf om ziek te worden. Door zo bezig te zijn met ziek zijn.  Zoveel impact heeft aandacht. In positieve maar zeker ook in negatieve zin. Toen ik van de middelbare school af was en ging werken had ik die voorhoofdholte ontsteking niet meer nodig. Ik schonk er geen aandacht meer aan, misbruikte het ook niet meer en heb het daarna zelden nog gehad.

Met aandacht creëer je je eigen werkelijkheid. De media bijv. speelt hier handig op in. Alle onrust, alles wat er misgaat wordt zo uitvergroot dat zij met hun negatieve aandacht een wereld van angst creëren.  Het is natuurlijk niet zo dat er geen erge dingen gebeuren, ik ben daar niet blind voor. Ik kies er echter voor om ook de mooie dingen te blijven zien. Om de balans te bewaren. Ik kies er heel bewust voor om mijn aandacht te richten op het mooie van de mens en het mooie van deze wereld. En ook daar zijn genoeg voorbeelden van alleen zijn deze voor de media een stuk minder interessant.

Er is in de USA en Canada een onderzoek geweest waarbij ze 2 steden hebben uitgezocht waar het misdaadcijfer ongeveer gelijkwaardig was. In de stad in de USA hebben ze alle incidenten breed uitgemeten in de media. In de stad in Canada hebben ze er bewust voor gekozen om er geen media aandacht aan te geven. Na een jaar hebben ze onderzocht hoe de mensen in het leven stonden in beide steden. De stad in Canada scoorde veel beter op de thema’s vertrouwen, veiligheid en verbinding.  Alles wat je aandacht geeft GROEIT.

Als je dit inzicht nu eens op jezelf betrekt. Waar zit dan jouw aandacht? Is dat gericht op de dingen die goed gaan in je leven, op de kansen die er zijn, het potentieel wat er ligt? Of is dit gericht op de dingen die je frustreren, de moeilijkheden en uitdagingen die je tegenkomt. Op een overtuiging dat een mooi leven, succes, liefde niet voor jou is  weggelegd?

Door een shift te maken, bewust te kiezen waar jij je aandacht op richt kun je je leven zoveel mooier en gemakkelijker maken.

Aandacht …………….het verschil tussen je geliefd te voelen of eenzaamheid

Aandacht……………. het verschil tussen succesvol of telkens weer struikelen

Aandacht……………  het verschil tussen haat (angst) en liefde

Aandacht…………..   het verschil tussen acceptatie of weerstand

Aandacht…………     het verschil tussen beperkingen of eindeloze mogelijkheden

Aandacht ………….   het verschil tussen gelukkig of ongelukkig zijn

Aandacht………….   De lijst is eindeloos. Kijk maar eens of je hem aankunt vullen.

 

In mijn lessen en trainingen is aandacht altijd een punt van aandacht J. Waar ben je op gefocust? Welke overtuigen kom je tegen? Zijn ze helpend of juist niet. Hoe kun je ze vervangen door iets wat beter bij je past of voor je werkt? De impact is enorm.

Dank voor uw aandacht.

Reacties op deze blog zijn welkom.

Bianca Korevaar

Vitaliteitscoach, yogadocent

Y&GP | Da Costastraat 5 - 7 3351 EA Papendrecht | Tel. 06-52051113
Realisatie: Bezichtig.nu
Bloem